КУНДАЛИНИ ЙОГА

Кундалини йогата е наречена още Йога на осъзнаването, тъй като ни позволява да осъзнаем своя максимален потенциал чрез пробуждане на кундалини енергията в своето тяло.

Основните техники, които се използват от Кундалини йогата са: крии, мудри, мантри, дишане, релаксации и медитации.

Криите са комплекс от упражнения, въздействащи на определени органи и системи, с общо укрепващо и хармонизиращо тялото влияние.

Върху дланите на ръцете и пръстите се намират определени точки, които отразяват всички органи на човешкото тяло. Въздействайки върху рефлекторните зони на ръцете, практикуващите оказват влияние не само върху определени органи или центрове в главния мозък, а и върху различни емоции, видове поведение, както и предават специфични послания на енергийната система. Тези жестове на дланите и пръстите на ръцете се наричат мудри.

Мантрите са думи или словосъчетания, формули с голяма вибрационна сила от свещен език, обикновено Санскрит. Мантра произлиза от санскритската дума „manas” – “съзнание” и „tra” – “средство” или „средство на съзнание”. Мантрите са предназначени за освобождаване на ума от тревожност, безпокойство, страхове, хаотичност, комплекси и води до яснота, устойчивост и концентрация. Това създава условия за резонанс с по-високи вибрационни нива, разширяване на индивидуалното съзнание и свързване с вътрешната светлина.

Практикуващите кундалини йога се запознават с различни видове дишане: дълбоко и продължително дишане или т. нар. пълно йогистко дишане и огнено дишане. Човекът е склонен да да диша повърхностно и неравномерно. Това до известна степен е причината за напрежението и недостатъчно доброто функциониране на нервната система. Капацитетът на белите дробове е 6000 куб. см. Ние използваме едва 600 до 700 куб. см, което затруднява усвояването на кислорода. В резултат се появяват инфекции и организъм ни отслабва. Чрез пълното йогиско дишане практикуващите, увеличавайки притока на кислород, успокояват и уравновесяват ума, намаляват напрежението в тялото си и пречистват белите дробове. Огненото дишане въздейства за пречистване на кръвта и отделяне на токсините от белите дробове, от кръвоносните съдове и клетките. Разблокира трета чакра, центъра на физическото и умствено равновесие в човека. Възвръща правилното функциониране на мускулите, които подпомагат дихателния процес.

Релаксацията помага за постигане на пълно отпускане и дълбоко спокойствие, което е нашето естествено състояние.

Медитацията при кундалини йога въздейства за интегриране на всички нива на цялостната личност.