ТАНЦ ‘МАНДАЛА’

mandala

Какво представлява танцът Мандала?
„Коя съм аз? За какво съм тук? И какво наистина искам аз, а не околните?“, това са въпросите на които всяка жена получава отговор танцувайки Мандала. Практиката ни помага да чуваме гласа на душата си, да осъзнаем истината си и да се съедини с матката си – изворът на женската изначална мъдрост. С две думи да се срещнем със себе си.

Мандала е насочена към разкриване на женската природа чрез плавни движения. Те позволяват да почувстваме танца като дълбока динамична медитация, да си позволим да свалим маските си.
Това е може би най-женската и красива практика, създадена от жени за жени. Съчетава в себе си трансформация на тяло, ума и изцеляване на душата. Чрез Мандала жената не само се връща към своя център, но тя започва да изгражда света, в който иска да живее. Сбъдва желанията си с лекота.

След няколко занимания танцът съживява творчеството. Казвам съживява, защото то е във всяка жена, но е затрупано от ангажименти и излишни отговорности.
Основната фигура в практиката е осмицата (знакът за безкрайност). Чрез движенията идват осъзнавания за подсъзнателни страхове, емоционални и умствени блокажи. Надигат се остарели програми, наложени от обществото, семейството, възпитанието. Мандала ни помага да ги осъзнаем и да се препрограмираме.

Практиката хармонизира енергийните центрове, спомага за хормоналния баланс и за гъвкавостта. Не е необходима предварителна физическа подготовка – движенията може всяка жена.
Допълнителен бонус след танца са комплименти от мъжете, които ще ви казват, че сияете и излъчвате хармония. Непознатите просто ще се взират във вас с отворени уста – това е любимия ми комплимент.
А за ярката ви сексуалност може да пропуснат да кажат на глас, но вие ще го усещате – начинът, по който влияте на мъжете ще се вижда след всеки следващ танц. Както и начинът, по който влияете на събитията в живота си.
Петя Коленцова, сертифициран преподавател по танца Мандала при Натали Вита, треньор от Москва

Какво да очаквам по време на първото си занятие по танца Мандала?
Жените, които танцуват Мандала споделят, че приятелките им имат интерес към практиката, но се притесняват, защото почти нищо не знаят за танца. Що за движения, намерения и за какво вдигане на енергия става дума? Тъй като винаги има първи път, разбирам притесненията ви, пък и преди да се захванем с каквато и да е енергийна практика, е задължително да се информираме. Бих искала всяка новодошла жена да се чуства комфортно, с лекота да облече дълга пола, да сложи любимо бижу или цвете в косите и с вътрешно спокойствие да се запъти към първия си час по Мандала. Ето затова откроявам няколко детайла за практиката:

Да се подготвям ли предварително?
Танцът Мандала не изисква предварителна физическа подкотовка. Движенията са естествени и плавни, може ги всяка една жена. Това, което е нужно е да се прочете при кои случаи танцът не се препоръчва. Другото важно нещо е да дойдете при лично желание, а не защото приятелката ви настоява. Мандала е като любовта – идва в нашия живот, когато сами сме готови да се доверим на процеса.

Кога да дойда?
Ако идвате за пръв път на занятие по Мандала, е добре да сте там 10 минути по-рано, за да имате време спокойно да се настаните в залата и да си подредите бижута за зареждане в олтара. А ако не сте с дълга пола да се преоблечете, както и да се запознаете с преподавателката. Добре е да споделите, ако имате някакви здравословни проблеми, които не са от изброените, при които танцът не се препоръчва. Залите в „Оя“ освен съблекалня, разполагат и с баня, така че може да се освежите преди танца.

Колко време трае занятието?
Два астрономически часа. Понякога дамите имат нужда да поговорим за 15 минути извън залата. Предвидете си това време в личната програма, защото тръгването по-рано не е желателно.

Каква е структурата на танца?
Започваме с разговор и запознаване с новите дами в кръга, представяне на практиката. После подготвяме тялото с разгравака. След нея следва медитация за свързване с матката, за да разберем за кое намерение ще танцуваме. Следва отваряне на кръга, изказване на намеренията на глас и самия танц, който също се състои от няколко задължителни елемента – звързване със земята, маточно дишане и специфични сакрални движения. Накрая пак завършваме с медитация.

Мога ли да си позволя да закъснея?
Това е причината да започвам с разгрявка и отварянето на кръга с намеренията да е 10 минути след това, но не е желателно да я пропускате. Както и да прекъсвате занятието. Все пак на всеки може да се случи да дойде 5 минути по-късно. Подготовката на мускулите, ставите и жлезите с вътрешна секреция е много важна. Тялото всеки път преминава през трансформиращ процес, както и съзнанието.

Защо сме боси и защо полата е дълга?
Ходенето боси ни позволява да се заземим и да се свържем с качествата на една от стихиите – земята. Тя е стабилна, центрирана, мъдра, с топла енергия. С Мандала успяваме да влезем оново в телата си и да чустваме света и ритъма му именно чрез тях. Дългата пола позволява завихряне и съхранение на енергията. След занятието мъжете ще могат да се наслаждават на Вселената чрез плавните движения на ханша, ръцете и бедрата ви, чрез нежните ви пръсти и излъчването на цялото ви тяло. Това наслаждаване ще обогати живота ви. Ще има да се чудите на резултатите J Преставаме да живеем само в ума.

При кои случаи не се препоръчва Мандала?
При напреднала фаза на рак, напреднала фаза на доброкачествени тумори, напреднала фаза на миома, при операция или раждане чрез секцио преди по-малко от 6 месеца. Не могат да посещават жени с остри вирусни или инфекциозни заболявания, при остри ставни заболявания, при диабет, ако имате нужда често от инсулин и хидратиране, както и при епилепсия. При миома в начален стадий може да танцувате Мандала.

Какво ще правя, ако не мога да изкажа намерението си?
Ще ви помогна и ще ви обясня как се формулира така, че то да действа за вас. Ролята на водещата на Мандала е да обърне вашето лице към вас самата и стъпка по стъпка да откриете отговорите сама, защото те са вътре във вас. Когато успеете да се съедините и свържете с матката си, ще разберете за съкровищата, които са у вас и че винаги имате достъп до тях. Ако сте тръгнали по този път, с радост ще ви подкрепя. Добре дошли сте да потанцувате Мандала с мен и да направите стъпка към себе си!

Статията подготви Петя Коленцова, сертифициран преподавател по танца Мандала