10 начина да победим лошото настроение

10 ways

Всеки от нас има своите периоди на лошо настроение, понякога поради определена причина, а друг път без конкретна причина. Въпреки че винаги има причина, въпросът е, че не винаги искаме да си признаем това. Много е важно да знем, че има много възможности да се справяме с лошото настроение и ние ще ви разкажем за най-ефективните от тях.

Хранене и спорт. Понякога едно обикновено парченце шоколад може да преобърне нашето настроение. Никой не говори, че винаги трябва да се тъпчем като имаме лошо настроение, но да дадем на мозъка и организма си малко храна, която му е необходима, не е престъпление. След това може да изгорите тези калории спортувайки. Упражненията могат не само да помогнат в борбата с излищните калории, но и за отделянето на ендорфин (хормонът на щастието). Понякога една обикновена разходка може да направи чудо, за това не се колебайте да излезете, особено в слънчев ден.

Творчество. Изследване проведено от британски учени показва, че творческите и креативни занятия подпомагат за подобряване на настроението. Рисуване, музика, писане – всичко това може да помогне и не е важно на какво ниво сте усвоили тези занятия. Дори и да не умеете да рисувате красиво, пробвайте да се научите.

Усмихнете се, точно в този момент, като четете тази статия. Дори да ви е лошо, опитайте се да се усмихнете. Същото изследване, проведено от британски учени, е доказало теорията, че връзката “добро настроение – усмивка” е двупосочна. Това означава, че мимиката на лицето е способна да повлияе на настроението. Припомнете си за усмивката, когато ви се развали настроението.

Да направим добро дело. Правейки нещо хубаво за ближния, ще се почувствате по-добре. За това, ако не ви се получава да направите щастлив себе си, направете това за някой друг. Даже най-малкото добро дело ще ви накара да изпитате удоволствие.

Да слушаме музика. В момента на писането на тази статия слушам Pink Floyd, това е една от най-любимите ми групи. Слушам ги не само, когато работя, но и когато искам да си почина и да се отпусна. Не призовавам всички да слушат Pink Floyd, всеки има своите музикални предпочитания. Музиката е магия. Не се наемам да обяснявам, какво се случва с мозъка, когато слушаме наистина приятна за нас музика, но съм сигурна, че това помага. Така че ако искате да се отпуснете и да забравите за малко своите проблеми, пуснете си любима музика и се наслаждавайте.

Нека не си го изкарваме на околните. Всички ние сме до някаква степен егоисти и мислим на първо място за себе си. Това е нормално. Ако почувствате, че сега ще започнете да се държите лошо с друг човек заради своето настроение, по-добре е да останете сам. По-късно ще бъдете благодарен на себе си за това.

Нека отвлечем вниманието си от проблемите. Затворете очи и помислете за каквото и да е, само не мислете за зелената зебра. За какво си мислите? Нашият мозък е устроен така, че ако се зацикли на нещо, то той ще продължава да си мисли за това все повече и повече. В ситуации с лошо настроение, това не ни устройва. Веднага щом почувствате, че ви се разваля настроението си помислете за нещо друго и престанете да се оплаквате. Още по-добър вариант е да се занимавате с нещо, което ще ви отвлече вниманието от лошите мисли.

Да дишаме дълбоко и да освободим съзнанието си. Наколко дълбоки вдишвания и издишвания действително ще ви помогнат да се успокоите. Това е най-лесната форма на медитация, която е способна да прави чудеса. Настанете се удобно в някое тихо и приятно кътче и се пробвайте за няколко минути да освободите съзнанието си от мисли. Първоначално това е трудно, но после ще ви става все по-леко.

Нека намерим причините. Ако лошото настроение е рядкост за вас, тогава няма за какво да се безпокоите. Но ако забелязваме, че това се случва по-често от колкото ни се иска, обърнете внимание на причините за това явление. Може да си водим дневник, в който да записваме всички ключови събития във нашия живот. След това, анализирайки го, може да стигнем до полезни изводи за причините на нашата депресия, лошо настроение, паника, страх, безпокойство… Ако все още сте затруднени да намерите източника на вашите притеснения нека заедно се опитаме да го открием и решим с техниките от енергийната психология, констелации и други.

Да решим проблема. Това е най-важната стъпка. Ако знаем или сега сме намерили причината за своето лошо настроение, сега ще трябва да поработим над нея. Нека не се оставяме този проблем да разруши живота, а да поработим заедно с различни терапевтични методи, техники, констелации и много други.

(По http://econet.ru/)