11 фрази, които ще върнат на дъщеря ви увереността в себе си

11 frazi

Много е трудно да наблюдаваме детето си, което смятаме за повече от прекрасно и съвършено, как критикува своята външност и унижава себе си, а понякога и изтезава своето тяло. Това се случва, защото е трудно да възпитаваме детето си в свят, в който нищо никога не е достатъчно красиво. Предлагаме на вашето мнимание 11 фрази, които може да използвате, когато дъщеря ви не е доволна от външността си. Тези фрази ще подпомогнат за създаването на по-приятна атмосфера и възприемане на ново положително отношение към тялото си. Те могат да се използват при общуване с двата пола.

Дори и на вас да ви е трудно да заобичате себе си и своето тяло, може да поработите над това заедно с вашата дъщеря. Основна ви задача не е да доказвате, че тя греши, а да я чуете и да признаете, че нейните чувства са важни и да и помогнете да премине в състояние, в което тези чувства да претърпят промяна. Когато дъщеря ви сподели, че се чувства дебела или непривлекателна, много е важна вашата реакция: вашият отговор силно ще повлияе на нейните мисли.

Фраза 1: “Защо мислиш така?”

“Не харесвам своята усмивка. Не ми харесва косата ми. Мразя своите крака. Мразя външността си. Не се харесвам като личност. Мразя себе си.”

Този въпрос, ще помогне на вашето дете да разкаже, всичко онова, което го тревожи и защо. Въпросът не е оценъчен и не цели да обезцени притесненията на детето ви, той показва, че да споделяме за своите чувства и усещания е напълно нормално. Освен това, вие ще получите ценна информация и ще решите какво да предприемете по-нататък.

Фраза 2: ”Това, което чувстваш е нормално”

Потвърждавайте, потвърждавайте и още веднъж потвърждавайте, че чувствата на мжмшчито ви не са глупави, а напротив много важни. Това напомня на детето, че е нормално и няма нищо “неправилно” в него. Така му помагате да пребори срама и ако в бъдеще се появи комплекс за малоценност, има надежда, че то ще се обърне за съвет към вас.

Фраза 3: ”Какво мислиш, че може да се промени, ако изглеждаш така, както искаш”

“На кориците на списанията всички момичета са много, много слаби. Те ми бяха за пример, идеалът, към който да се стремя. Не искам това да бъде идеалът на всички момичета”, – Деми Ловато, актриса и певица.

Този въпрос може да се окаже много сложен, всичко зависи от възрастта на детето. Главната цел е да си обясним, защо момичето иска да изглежда по друг начин, по-различен от сегашния, защо не харесва своето тяло, какво конкретно не я устройва. Въпросът ще помогне да проникнете в същността на идеалния образ, който момичето носи в душата си. Тогава вие ще можете да помогнете за преодоляването на този разрив между този образ и реалния. Възможно е вашето момиче да си мисли, че по този начин ще се харесва повече на околните, ако е по-висока и нейната коса е по-светла. Може би, тя смята, че ще бъде по-щастлива, ако отслабне с пет килограма. Всичко това трябва да бъде изяснено, за да имате възможността да помогнете на дъщеря си да преосмисли възгледите си и при нужда да се обърнете към терапевт, който може да работи с нея или с вас за отстраняването на това притеснение с техники от енергийната психология, констелации или други.

Фраза 4: “Коя част от тялото не ти харесва в момента?”

Потвърждавайки на дъщеря си, че я чувате и не смятате, че нейните чувства са несъществени, акцентирайте на това, което харесва в своята външност – това ще и помогне да се отнася към нея по-положително. Положението не е толкова лошо, нали?

Фраза 5: ”Има ли нещо, което харесваш във външността си?”

“Аз приемам себе си и ми харесва, как изглеждам”, – Серена Уилямс, тенисистка.

Ако помогнете на момичето си, да съсредоточи своето внимание на тази част от тялото си, която и харесва, даже и тази част да е много малка, например – ресници, тази любов ще се противопостави на омразата, която тя изпитва към всичко останало.

Фраза 6: ”Какво може твоето тяло?”

В днешно време ние отделяме толкова много внимание на това, как изглежда тялото ни, че пропускаме това, какво може то. Всяко тяло е различно по своята същност, както и възможностите на всяко са различни. Помолете дъщеря си да изброи няколко способности на тялото си: може би една от тях е да спортува, да скача много високо или да опитва вкусна храна.

Фраза 7: ”Нека го кажем заедно”

“Ти се събуждаш съвършена” – песен на Beyoncé ”Flawless”.

Произнасянето на позитивни фрази най-често ни се струва скучно и много неудобно, но всъщност те много помагат. Това е още една полезна практика за майката! Изберете си положително твърдение в духа на “Аз обичам себе си” или “Тялото ми е прекрасно, защото е мое” и го повтаряйте заедно пред огледалото. Посъветвайте дъщеря си да прави това всяка сутрин.

Фраза 8: ”Аз се чувствах по същия начин”

“Странно е да живееш във време, в което агресивно се налага твърдението, че за жените най-ценното нещо е тяхната външност”, – Лейси Грин, видеоблогър, член на феминистко движение.

Тези думи ще внушат на дъщеря ви, че тя не е сама. От полза ще бъде да разкажете на момичето си, как вие самите сте се отървали от омразата към тялото си, как сте го приели и даже заобичали. Ако все още не възприемате своето тяло позитивно, кажете на дъщеря си, че работите над това и ще продължите да работите заедно. Може би сега е моментът и вие да помислите за терапия и заедно да продължите да споделяте своите постижения.

Фраза 9: ”Аз смятам, че ти имаш забележително тяло”

Думата “забележително”, за разлика от “красиво”, не акцентира вниманието именно върху външните белези. Тя показва, че вие познавате дъщеря си, цените я, дори и тя самата да не познава себе си толкова добре.

Фраза 10: ”Всички тела са по свой начин красиви”

Това е по-общо изречение, то показва на детето, че отделните тела се отличават в своята същност – по размер, цвят и възможности, но всяко от тях е ценно по свой начин и не е необходимо да се променят.

Фраза 11: ”Твоята ценност не се определя от теглото ти или от размера на твоите дрехи, към които се стремиш”

Уверете дъщеря си, че нейната ценност е неизмерима в числа, тя е нещо повече от това. Детето вероятно няма да усвои тези идеи веднага, но възможно, с ваша помощ пътят към любовта към себе си (или просто на себевъзприемане) ще се окаже по-кратък и по-лек.

(По Бритни де ла Кретаз http://econet.ru)