6 съвета за трансформация на конфликт

suveti

Конфликтите като явление, в която и да е сфера на живота, са нещо нормално в ежедневието на всеки един от нас. В даден колектив винаги ще се намери един човек, който да не е съгласен и се противопоставя на две “за”. Съществуват два класически начина за решение на това: управление или разрешаване. Повечето от нас избираме единия от тях.

1. Управление на конфликта предполага, че той сам по себе си е нещо обичайно за дадено общество, група хора. Тук най-важното е този конфликт да се държи в определени рамки, неизлизайки извън тях.
2. Разрешаване на конфликта – решението е максимално бързо и с компромисен характер.

За съжаление, тези два варианта не са особено ефективни, както се предполага. Нека разгледаме един трети вариант – трансформация на конфликта. Този вариант предлага да подходим към проблема, като към допълнителна възможност за укрепване на взаимоотношенията между членовете на конкретната група.

6 полезни съвета за трансформация на конфликта:

• Разглеждаме конфликта като възможност. (По принцип възприемаме конфликта като проблем. Този проблем ни внушава страх и така губим желание да го разрешаваме. От изключителна важност е да погледнем отстрани, да възприемем нещата такива, каквите са.)
• Уважаваме нашия опонент. (Ако сте убедени, че сте прави и не желаете да възприемете другата гледна точка, а на ситуацията за вас е проблемна, тогава несъмненно този конфликт ще расте.)
• Определяме основните проблеми. (Семейните двойки се карат заради похарчените пари – грешка. Контрол – истинската причина.)
• • Представяме си общото бъдеще. (Ако вие не можете да си представите общо бъдеще с противника, то няма да ви се отдаде да трансформиране вашия конфликт.)
• Знаем кога е удачно да си тръгнем. (Докато двете страни не седнат доброволно да преговарят, могат да забравят за трансформация на конфликта. Ако опонентът ви е непримирим с никакви решения, то вие ще бъдете принуден да си тръгнете. Трансформация и капитулация са две коренно различни неща.)
• Запомняме и се учим.

Едно от най-важните неща е да запомняте и да си взимате поуки от всеки конфликт, за да може в бъдеще да не повтаряте същите грешки. Научете се да избягвате последиците от конфликтите, разгледайте всички възможности. Трансформация на конфликта, а не победа на всяка цена или горчиво поражение, е по-удачния вариант за всички.

(По материали от http://econet.ru)