Поемете отговорността за това, което се случва във вашия живот

otgovornosta

Когато даден човек реши да се променя самостоятелно или с помощта на психологията или психотерапевт, в този процес той несъмненно ще срещне няколко неприятни момента. Един от тях е изцялото поемане на отговорността за това, което се случва в неговия живот.

Какво означава да поемем отговорност?

За много хора това се равнява на определяне на вина. Това значи ако поемам отговорност значи, че признавам, че съм сгрешил и съм виновен за това, което не ми се е получило в живота и освен това трябва да понеса наказание.

Много е лесно да го объркаме с юридическото определение за отговорност. В случая отговорността представлява “личностна характеристика на човека, която описва способността му обстойно да анализира ситуацията, предварително анализирайки последиците от действие или бездействие в дадена ситуация и да прави избор за формата на действията си, с готовност да приеме всички последици от своя избор, като неизбежни факти”.

В действителност много хора се отказват да поемат отговорността за събития, които им се случват в живота, именно поради “определяне на вина и наказание”, които следват. Напълно нормално е да се стремим да избягаме от лоши изживявания, хората предпочитат да не поемат отговорност за това, което им се случва. Вместо това те я прехвърлят на другите и дори винят други хора за проблемите в живота си.

Фактически, лошите моменти в живота понижават самооценката на човека. Всички знаят, че ”лошите неща се случват на добрите хора”, но така или иначе, ако се плислушаме към хорското мнение, лошото никога не идва само. Да, безусловно, във всичко, което се случва има наше участие, но това участие не винаги е негативно. Част от нещата се случват с нас неутрално, но има хора, които са склонни да ги боядисват в черно и да си съставят негативно мнение.

В ситуации, в които има отказ за поемане на отговорност най-често попадат хора с черти на перфекционизъм. Когато нещо не се получава, за един перфекционист, това е знак за сериозен провал. Въпреки че е възможно да няма провал като такъв. Провалът може да се състои в това, че нещата не се получават така, както им се иска, а околните не се държат така, както се очаква. Това е свойството на живота и най-важното – умение да се приспособяваме и да намираме други алтернативи за реализация на своите планове. Но не и за перфекциониста. Трябва да има виновен. Виновният е или той самият или някой друг. Да бъдем сами виновни е доста неприятно, за това вината е някъде извън нас – в хората, условията, правителствоно, разположението на звездите, фазата на луната и т.н.

Друга причина да отказваме да поемем отговорност – усещането за провал на своите идеи, планове или жизнени позиции. Именно онова усещане, че всичко ще приключи и повече нищо няма да се получи. И за това, което ще се случи сме виновни ние. Тоест този провал е лична катастрофа. Ако нещо не се е получило, то това не е по наша вина, а по вина на околните. Това е така, защото като се провали даден проект, човек защитава себе си от чувството за личен провал. “Аз не съм постигнал това, което искам в живота? Това обаче не е заради мен, някой ми е попречил.”

Освен това, някои хора чрез търсенето на вина извън тях и отказа от поемане на отговорност, придобиват своеобразен контрол над ситуацията, дават си право да постъпват по определен начин в дадена ситуация. Ако знаем кой е виновен за нашите неприятни усещания, а ние самите не участваме в това, тогава ни се струва, че ясно знаем как да постъпим в дадената ситуация. Ако човекът се “натрапва”, тогава смело може да го ударим в окото. Жертвата няма никакъв смисъл да недоволства, защото сама се е натрапила. Ние сме до вас за да ви подкрепим в този важен момент и да улесним нещата – с енергийна психология, констелации и други.

(По материали от http://econet.ru)